Ecologische cultuurkoepel?

Duurzaam project! Op het domein van Het Netepaleis wordt zeer bewust omgegaan met ecologie. 

Door recyclage van materiaal van het vroegere tuinbouwbedrijf konden we Het Netepaleis inrichten tot multifunctionele ruimten waarin we mensen graag de kans geven er op hun manier van te genieten.

In Het Netepaleis werkt alles op groene stroom via 44 zonnepanelen, toch gaan we zuinig om met energie. Het water wordt gezuiverd in een rietveld en er worden geen chemische (sproei)middelen gebruikt. De zuiderse binnentuin en bio-moestuin wordt beregend met hemelwater, dat opgevangen wordt in een grote vijver, die voor de veiligheid van kinderen omheind werd. Naast de vijver zorgt een overloop van vijverwater voor moerasgebied, waar veel waterdiertjes te ontdekken zijn en zich stilaan een nieuwe fauna vormt!
Het grootste gedeelte van de verbouwingen van de vroegere serres kon volbracht worden met gerycleerde materialen die afkomstig waren van andere organisaties. De originele pergola werd gemaakt door Hilde Frateur met planken van verpakkingen. Zij zaagde organische vormen en gaf het geheel zonnige tinten. Hier zie je hoe we rond 2012 zijn gestart!

Hilde Frateur toverde van de oude mazouttank haar prachtig blauwe klanktank! Foto Jana Meyskens 2019

Van de afgedankte mazouttank maakte zij een uniek beschilderde bezienswaardigheid die bovendien vaak dienst doet als klankkast voor zangers en muzikanten van alle leeftijden. Tijdens het journaal van rtv kreeg dit de benaming “Hilde’s beroemde klanktank”. Zie liet er dan ook al honderden mensen zingen! Zij legt hier steeds de link van natuur tot cultuur…een cirkel, een bol. Zo noemt dan ook één van haar laatste werken, die zij exposeerde tijdens WAK  in mei 2018.

Beplanting van de tuinen:
Foto’s van bloemen op het domein
-De zuid-oostelijke boskant bleef begroeid met Koningsvaren onder tal van mooie oude zomereiken.
-Aan de noord-westzijde hebben de bewoners nieuw bos geplant met linde, notenboom, tamme kastanje, vlier, spork, wilg, lijsterbes e.a. In de bosrand groeit ook sporkhout, liguster, haagbeuk, vlier, Gelderse Roos en rozenbottel.
-In 2014 werden appel- en perenbomen van oude fruitsoorten aangeplant. Het was een hele investering, niet alleen financieel maar er ging veel energie naartoe. Hiervoor volgden de bewoners cursus en krijgen regelmatig bezoek en advies van kenner Vets uit Gestel.
-Al het regenwater van het dak vloeit samen in de omheinde vijver waarin in de lente veel leven te bespeuren is!  Bij natuurlijke overstroming bevloeit het een prachtig moeras dat hier sinds enkele jaren als vanzelf een mooie verzameling van moerasplanten heeft!
– Met dank aan de Koning Boudewijnstichting  installeerden we in 2021 enkele “Droogtoiletten” in de tuin van Het Netepaleis!

Parende kikkers in de vijver(2019/04/01)

Eendenkoppel vliegt weg na lekkere hapjes!