Ecologische cultuurkoepel?

Hier zie je hoe we rond 2012 zijn gestart!

Welkom in de ecologische cultuurkoepel van Het Netepaleis! Dit duurzame project is een toonbeeld van bewuste ecologie en innovatie op ons domein.

Bij Het Netepaleis koesteren we de natuur door middel van verantwoord gebruik van materialen. Door recyclage van materiaal van het vroegere tuinbouwbedrijf hebben we Het Netepaleis ingericht tot multifunctionele ruimten, waar iedereen op zijn eigen manier van kan genieten.

Ons engagement voor duurzaamheid gaat verder met groene energie, waarbij alles op het domein draait op zonne-energie, geleverd door 44 zonnepanelen. We zijn zuinig met energie en maken gebruik van gezuiverd water uit een rietveld, zonder het gebruik van chemische (sproei)middelen. Onze zuiderse binnentuin en bio-moestuin worden bewaterd met hemelwater, opgevangen in een grote vijver, veilig omheind voor de kinderen. Langs de vijver zorgt een overloop voor een moerasgebied, waar waterdiertjes gedijen en een nieuwe fauna zich ontwikkelt.

Veel van onze renovaties werden gerealiseerd met gerecycleerde materialen afkomstig van andere organisaties. De originele pergola, ontworpen door Hilde Frateur, werd gemaakt van planken van verpakkingen, met organische vormen en zonnige tinten.

Hilde Frateur heeft van een afgedankte mazouttank een unieke bezienswaardigheid gemaakt, genaamd “Hilde’s beroemde klanktank”, die vaak dient als klankkast voor zangers en muzikanten van alle leeftijden. Haar werk symboliseert de verbinding tussen natuur en cultuur.

Onze tuinen zijn een ware schatkamer van biodiversiteit, met foto’s van bloemen op het domein, een boskant begroeid met Koningsvaren en oude zomereiken, en een nieuw bos geplant met diverse boomsoorten. In 2014 werden oude fruitbomen aangeplant en met steun van de Koning Boudewijnstichting hebben we in 2021 enkele “Droogtoiletten” geïnstalleerd in de tuin van Het Netepaleis.

Kom en ontdek de harmonie tussen mens en natuur bij Het Netepaleis, waar ecologie en duurzaamheid samenkomen in een prachtig geheel.

Hilde Frateur toverde van de oude mazouttank haar prachtig blauwe klanktank! Foto Jana Meyskens 2019

Beplanting van de tuinen:
Foto’s van bloemen op het domein

Parende kikkers in de vijver(2019/04/01)

Eendenkoppel vliegt weg na lekkere hapjes!