Over Het Netepaleis en haar locatie

Snelnieuws: alle 3 kinderkampen deze zomer werden een groot succes! Dank aan alle medewerkers, ouders en kinderen die er samen onvergetelijke weken van hebben gemaakt!

Slotfeest kinderkamp 3 zomer 2017!

Het Netepaleis, noem het “Een ecologische cultuurkoepel temidden een waardevol natuurdomein te Kessel” Het verhaal klopt, de cirkel is rond, de muziek klinkt, de zon geeft groene stroom, het afvalwater wordt via een rietveld gezuiverd, de bewoners eten van zelf bio geteelde groenten, werken er aan biodiversiteit en duurzaamheid met respect voor al wat en wie leeft!

Hoezo Het Netepaleis?
In Het Netepaleis, gelegen in een waardevol privaat natuurdomein te Kessel nabij de Grote Nete, bouwen wij met vzw MMMM bruggen met een stevige en gezonde basis. Hier werken we samen met veel goede wil, geduld en helpende handen aan natuurbehoud met veel respect voor al wat leeft. Biodiversiteit en duurzaamheid, met oog voor nieuwe creaties, kunst en schoonheid, zijn een grote troef.
In 2018 vieren wij 20 jaar ons thema: “MMM verbindt Mens in een gezond Milieu door een taal die iedereen verstaat: Muziek.” Kom er dus mee van genieten als we de deuren open zetten!

Waar en wat?
Het Netepaleis ligt temidden velden en bosranden op de Bogaertsheide in Kessel op 200 meter van de Grote Nete. (Je komt er via de Nieuwe Bevelsesteenweg bij nr 56 en neemt linksaf voor kasseiweg start) Een deeltje van een glazen serre werd door de bewoners omgebouwd tot een glazen patio met binnentuin, vanaf de lente tot de herfst getooid met kiwiplanten, olijfbomen en passiebloemen. Je hebt er wijd uitzicht op het veld met bomen. Er zijn wandelpaden waar een natuurgids je graag vertelt over wat er leeft. Een opslagruimte werd een zaaltje met groot scherm en biedt vele mogelijkheden op alle uren van de dag en avond.

De Klanktank, groene stroom en waterzuivering
De originele mazouttank bij de inkom werd artistiek beschilderd en betekent voor acteurs, zangers, muzikanten, bezoekers: “Dé Klanktank”. Je komt binnen langs een mooie originele pergola. Hier gaat men zuinig om met energie maar alles werkt hier op groene stroom via 44 zonnepanelen. Het water wordt gezuiverd in een rietveld en er worden geen chemische (sproei)middelen gebruikt.

Fauna-akker en bijenhotels
Op het natuurdomein tref je druk bezochte bijenhotels aan en elk jaar zijn er meer vogels en andere dieren te zien!
We zaaien akkerfauna dankzij vzw Rivierenland. Fauna-akkers zijn akkers en akkerranden die worden ingezaaid met een mengsel van akkerkruiden, akkerbloemen, grassen en/of oude landbouwgewassen. Het doel is niet de gewasopbrengst, maar de natuurwaarde.
Fauna-akkers bieden immers voedsel en schuilmogelijkheden aan heel wat diersoorten.Daarnaast krijgen ook de natuurlijke akkerkruiden en planten opnieuw een kans om te kiemen en bij te dragen tot een gevarieerd, erg kleurrijk en biodivers landschap. Een fauna-akker is een interessant instrument om bestuiving te stimuleren en biedt dankzij zijn structuur en samenstelling het hele jaar door
voedsel en beschutting aan heel wat diersoorten. Landschappelijk verandert de monotone maïsakker in een aantrekkelijke bloemenruigte die gonst van insectengeluiden.

Kinderboerderij
Er is ook een kinderboerderij met geitjes, konijntjes en kippen e.a.die helaas ook soms bezoek krijgen van vos en marter.

Rust in de natuur
Om de rust op het natuurdomein te bewaren kan Het Netepaleis slechts uitzonderlijk beschikbaar gesteld worden voor speciale gelegenheden, teambuilding, intieme vieringen, presentaties (bv. rond duurzaamheid), vergaderingen, natuurbeleving, leuke schoolreis met totaalconcept, muziek, zang en dans, rustige activiteiten zoals yoga en meditatie… voor mensen die houden van de natuur.

Bezoek?
Al wie zijn kind inschrijft voor een kinderkamp kan er mee van genieten tijdens de slotdag. Verder zijn er af en toe activiteiten voor volwassenen. Like dus onze Facebookpagina, dan blijf je op de hoogte!

Wens je zelf iets te organiseren?
Elke aanvraag voor een activiteit of feest wordt besproken met ons team. Geef dus uw gegevens en wensen door zoals mogelijke datum, aantal genodigden, timing… dan kunnen wij een voorstel maken op maat. Nadien kan je een bezoekje regelen. Er is dus geen standaardformule en de vergoeding dient als financiële steun voor onze vereniging die zorgt voor het behoud van Het Netepaleis, dat zelfbedruipend zou moeten worden.

Voor organisatoren: vraag ons een voorstel voor uw daguitstap met groot of klein. Het uitgebreid aanbod gaat van muziek- en natuurbeleving, maar workshops allerhande zijn mogelijk!

Een exclusief huwelijksfeest met een prachtige ceremonie in de natuur, binnen- of buitentuin, feestelijk of zinvolle invulling van een teambuilding, een ledenvergadering kan op het domein van Het Netepaleis. Alles kan besproken worden met de medewerkers van vzw MMM.

Orientatieplan Het NetepaleisToegang tot de locatie?
Er is helaas een vaak hobbelige kiezelweg (al 25 jaar in aanvraag bij gemeente Nijlen voor een duurzame wegbekleding)tot aan een ruime parking met vlotte toegang, ook voor mensen in een rolstoel.

Vergoeding
De bewoners en medewerkers van Het Netepaleis willen het geluk delen om er af en toe van te genieten en iets waardevols in stand te kunnen houden. Het is hun levenswerk!

Elke financiële steun is welkom voor alle werken alsook voor de aankoop van de fruitbomen en onderhoud van het hele domein, op rek nr BE97 7431 9056 0049. Mail uw aanbod of vraag naar hetnetepaleis@gmail.com.
Voorbij:
-WAK i.s.m. cultuurdienst van gemeente Nijlen werd een groot succes! Er kwamen 450 bezoekers tijdens het weekend van 6-7 mei 2017! Dank aan iedereen die een bezoek bracht en die eraan mee werkte! Kijk en proef: Sfeerfoto’s Hilde Frateur