Hilde Frateur

Hilde Frateur

Hilde Frateur werkt met lied, muziek en leeft met beelden.  Vanuit haar vele interesses en respect voor mens, dier, natuur en cultuur telt elke dag om zich hiervoor in te zetten. Jawel, sinds 2005 zingt Hilde Frateur klimaatliederen “Heet op de Planeet” voor vele duizenden mensen in binnen- en buitenland. 

Er komen àndere tijden!

Hilde Frateur is muzikaal en artistiek heel actief ook tijdens de lock downs! Zij schrijft liederen, poëzie, maakt foto’s en ander beeldend werk. 

 

Hilde Frateur en John Joris spelen weer voor live publiek in het nieuw project van Het Netepaleis ” Cultuur in de Natuur”? Snel reserveren, beperkte plaatsen.

Met dank voor steun van de Vlaamse Overheid. 

 

Ook de muziek van Fleur Hardi kreeg nieuwe vormen tijdens de lock down. Lied over liefde en Afscheidslied en Patataie Tatoe in levende sessies met John Joris! Warm je ook even op aan een Spontane “Bella Ciao” met Finse Satin Circus en Hilde Frateur in de Klanktank van Het Netepaleis!

Eerstkomend in 2021: Zie agenda en de  Facebookpagina van Fleur Hardi

Muziek in water: zovele liederen vertellen het nut en de noodzaak aan water, maar ook de schoonheid van water. Wij zingen en laten nadenken over water in het kader van Wereldwaterdag.

 

September- november 2020, onderbroken wegens corona-maatregelen maar wordt in 2021 verdergezet!

:Hilde werkt mee aan de Expo “Behind the mask” L’ Avenirsite, Hazenstraat te Lier. Zij maakte een EP met 7 liederen rond verlies en afscheid. Zingt en speelt in quarantaine “Doorheen het glas” tijdens deze expo. Mis deze expo niet!  Opent 17 oktober 2020 Info Expo “Behind the mask” Volg evenement op facebook

Lang voor er sprake was van de doelstellingen SDG  maakte zij een liedrepertoire dat past in elk van de Millenniumdoelstellingen! Zij trok hiermee wereldwijd rond en haar liederen worden in vele talen op vele plaatsen ter wereld gezongen! Naast componeren, zingen, muziek spelen werkt zij in en aan Het Netepaleis en is zij vaak nauw betrokken bij andere initiatieven. Het is dan ook niet realistisch om dit in één website te belichten. We kiezen hier vooral voor haar muziek.  

Hilde Frateur durft haar gevoel voor rechtvaardigheid en solidariteit in liederen te brengen en problemen niet uit de weg te gaan. Zo voelde zij bij de eeuwwisseling al de nood om te sensibiliseren rond klimaatopwarming met eigen liederen via een treffende cd uitgegeven bij Hans Kusters Music en haar honderdtallen live optredens en workshops Heet op de Planeet!

Hilde Frateur reist dus sinds 2000 zingend met een sterk verhaal en een uniek muziekrepertoire door de hele wereld. In 2015 vertegenwoordigde zij België met eigen werk tussen 60 andere landen op een groots internationaal muziekfestival in Samarqand op de Zijderoute in Uzbekistan! In haar koffer heeft ze steeds haar accordeon, ukulele en trom mee. Zij komt altijd terug met een schat aan boeiende verhalen, liederen en inspiratie. Schoon lief, traditioneel lied dat zij als promo zong…bij hittegolf in de Klanktank van Het Netepaleis

Hilde maakt dan ook van elk optreden een unicum.  Hilde zong in vele projecten met tal van artiesten maar heeft vooral haar eigen programma’s. Zij geeft zowel zangstages, workshops en grote en kleine optredens in vele vormen, rond verschillende thema’s, vaak op maat gemaakt.

Wens je een aanvraag te doen voor een optreden? Mail hetnetepaleis@gmail.com. Geen boekingskosten, wel snel en concreet antwoord.

Zij speelt solo, in duo  tot kwartet. Haar optredens zijn inspirerend.
Hilde componeert mooie liederen waarvan de inhoud haar interesses weerspiegelen. In haar liedteksten bezingt zij haar wens voor respect voor al wat leeft, voor vrede en recht op water, zingt zij over het belang van biodiversiteit, over respect en mensenrechten, over het leven en de dood. Zij kiest vaak bewust voor niet gecompliceerde arrangementen of melodieën zodat haar publiek meteen kan bereiken en kan laten meezingen zoals bij Heet op de Planeet.   Hot Heet Heiss Stop Global Warming!

Zangstages sinds 1998  “Zingen over de grenzen heen”
Hilde geeft sessies voor volwassenen waarin zij iedereen het plezier van het zingen laat ontdekken aan de hand van een één- en meerstemmig liedrepertoire.  Wannes Van de Velde met wie zij één van har eerste zangstages samen mocht geven heeft haar hiertoe aangezet. Hilde bewerkte liederen die ze meebracht van haar muziektournees en kiest de gepaste liederen uit voor elke groep. Zij zingt ook in andere talen met als specialiteit “Italiaanse partizanen liederen”. Aan het einde kan ook een leuk slotoptreden zijn samen met de deelnemers. Zij zingt voor en met kleine en zeer grote groepen tot massale optredens waar iedereen muisstil kan worden maar ook heel enthousiast kan meezingen en dansen!

Zij is initiatiefnemer, artistiek leider en muzikale en creatieve begeleider bij de succesvolle kinderkampen in de natuur van het Netepaleis te Kessel.

Hilde bracht 2 cd’s en 4 Ep’s uit op haar naam en werkt steeds aan nieuwe liederen. Haar meest gezongen “Heet op de planeet” wordt in vele talen gezongen, haar vredeslied toert de wereld rond in 16 talen (2019)!

Hilde Frateur werd in 2015 geselecteerd om te zingen op het 10° Internationaal Muziekfestival Sharq Taronalari in Samarkand Uzbekistan in een organisatie van Unesco Werelderfgoed, waar zij België mocht vertegenwoordigen tussen 58 landen uit de hele wereld. Zij werd hier o.a. begeleid door Bert Van Laethem ( viool), Hans Mortelmans (gitaar) en Bart Braecken(percussie).

– Luisteren naar liederen van Hilde Frateur in 2015 kan ook op deze link van  vi.be!
Hilde Frateur op TV p lus in gesprek met Amaryllis Temmerman

Hilde Frateur op Wikipedia
Hilde Frateur zingt “Stad” live op RTV!

Hilde is initiatiefnemer van vzw Amazone MMM, heden vzw Het Netepaleis

Vele artiesten en mensen werden sinds 1998 verbonden met Mens en Milieu in een taal die iedereen verstaat: Muziek…MMM!

MUZIEK VOOR VOLWASSENEN

Muziek voor volwassenen

Muziek voor volwassenen

MUZIEK VOOR KINDEREN

Muziek voor kinderen

Muziek voor kinderen

– + – + – + -+ – + –

-In Vo, Padova Italië werd met Pasen een minuut stilte gehouden voor de aanslag in Zaventem. Hilde Frateur zong nadien haar pakkend vredeslied in 6 talen voor een volle zaal volwassenen uit Frankrijk en Italië. Teaser: Hilde Frateur schreef haar vredeslied in 2002 en zong het al in alle hoeken wan de wereld en schreef met mensen van de plaatselijke bevolking nieuwe strofes rond “Vrede” in 16 talen. Tijdens de opname in 2005 zongen 300 mensen/kinderen met haar mee. A world of peace-cd Stad.

-Clip of her song that she wrote for the festival in Uzbekistan:
La mer, l’amour, le vent et une fleur Hilde Frateur zong dit voor ‘t eerst en met veel succes op het “10° Festival Sharq Taronalari in Samarqand” Hilde Frateur Trio HoP in Samarkand in Uzbekistan.

-Clipje WATER Clipje Water uit de hemel, Muziek/tekst Hilde Frateur, Uit respect voor het geschenk voor de planeet! Daarenboven een oplossing voor het Zuiden. Kijk maar, luister en deel! Nieuw op 1 december 2015

-Den Belgica op het groot podium van het festival in Uzbekistan Aan boord van Den Belgica: Live-kortfilmpje van op het 10°”Sharq Taronalari”, IX International music festival, Uzbekistan met Hilde Frateur, en Trio HoP op 26 augustus 2015.

-Hilde Frateur zingt en speelt muziek, vertelt en laat ieder kind de natuur ontdekken. Zie website Het Netepaleis

-Clipjes:

“Ringe, ‘t is cool als ik fiets!” Teaser ( 24 september 2015) met Hilde Frateur e.a.
“Stad ” on main stage at Registan in Samarqand Uzbekistan op het 10°”Sharq Taronalari”, IX International music festival, Uzbekistan 2015- met geluid van wind maar met dank aan de Uzbeekse gids Ulugbek Mirzo die Hilde en Trio HoP begeleidde tijdens het festival.
“Altijd zomer met een live optreden:
“Hot Heet Heiss” van Hilde Frateur & Trio Hop

Kijk en Like op Facebook of deel Twitter of volg de website:
Schoon Lief, door Hilde Frateur en Bert Van Laethem voor TV reportage Uzbekistan 2015

 Hilde Frateur has different programs for all ages and let everybody sing with her and enjoy!
Reportage: Hilde Frateur in gesprek met Amaryllis Temmerman bij Studio Plus op Rtv:
Bekijk het interview van Hilde in Studio Plus (tv plus, 18 juni ll.)
Bekijk het live-optreden van Hilde in Studio Plus (tv plus, 18 juni ll.)

ALTIJD ZOMERS HEET MET HILDE FRATEUR & HEET OP DE PLANEET 

Andere:
MMM verbindt Mens en Milieu in een taal die iedereen verstaat: Muziek Initiatiefnemer Hilde Frateur.

-Hilde Frateur brengt afwisseling bij een lezing en maakt van elke saaie conferentie een fris geheel. Zij schudt iedereen wakker voor de opening van een congres of weet iedereen enthousiast te maken tijdens een team-building of slotevenement.
Hilde Frateur zong o.a. op het Festival della Pace Pisa (2005), Festival Ten Vrede (2006), Festival della musica tradizionale in Rovigo (I) 2010, Festival della Republica 2011, Ten Vrede, Vijverfestival, Wereldwatergoeddag, Zuiderzinnen 2009-2010-2011, Rivierenfestival, Gentse Feesten, Vlissingen Maritiem, Kokkina Colora festival, Pedagogische Studiedagen..
Italiaanse specialiteiten?
Zij studeerde kunstgeschiedenis in Rome en zong met Italiaanse vrouwen Partizanenliederen tijdens het plukken van druiven in de Castelli Romani. Zij combineert deze met Mistero Buffo-liederen en eigen liederen van eigen hand, in programma’s van workshops tot optredens, solo en natuurlijk ook met Italiaanse muzikanten met o.a. Trio Tombesi.

Natuurgids?

Hilde Frateur is begeesterd natuurgids en leidt op haar enthousiaste manier steeds boeiende wandelingen in de buurt van domein Het Netepaleis Kessel. Dit kan ook aangevraagd worden in combinatie met andere activiteiten in het Netepaleis, receptie met muziek, team-building, zangstage  enz.

Redactie?

Iedereen Beroemd gemist? Surf naar één en je ziet Hilde en haar klanktank!

Muzikanten Bio

Hilde Frateur

Maak je eigen badge 
Hilde Frateur schrijft en maakt reportages voor verschillende doeleinden. Volg haar op Twitter of Facebook en je vindt artikels of reportages rond kunst en cultuur allerhande in binnen- en buitenland. In dit filmpje ga je langs de Biënnale di Venezia met o.a.Roberto Tombesi, Carlo Buffa en Angel Vergara in het Belgisch Paviljoen.

54° BIENNALE di Arte di Venezia met Hilde… door ondenval

Response to "Hilde Frateur"

  • Fijn Gerard! Houden zo, hoor je me niet op de radio, kom dan maar naa rlive optredens of vraag je me maar eens aan bij één of andere radio die mijn mening deelt “na 20 jaar zingen over het klimaat wordt dat hoog tijd”. Dank voor je steun alvast!

 • Hallo Hilde, nogmaals super dank voor het ontvangst vanmorgen. Geweldige locatie die je daar hebt!.
  Ivm onze vraag ivm jouw inbreng tijdens de kaarsenceremonie: gaat dus door op 29 juni 2019, Beekpark in Nijlen. Bedoeling is dat je een ingetogen nummer brengt dat het onderwerp “Herinneren” naar voren brengt. Tijdens deze korte ceremonie van ongeveer 20 minuten, gaan we diegenen die we verloren zijn herinneren. Daarom dit liedje. Er is ook ballet, voordracht/getuigenis en een ander liedje dat geschreven is door één van onze vrienden die aan kanker gestorven is. Hopelijk kan en wens je hieraan mee te werken. Ik hoor het graag. Met warme groeten, Pascal

  • Het was me een plezier om jullie hier te mogen verwelkomen en even ontmoeten! Graag zing ik op 29-30 juni in Beekpark Nijlen voor Levensloop!

 • First of all I would like to say wonderful blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you
  do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had a tough time clearing my mind in getting my ideas out.
  I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure
  out how to begin. Any recommendations or hints?
  Kudos!

 • Dag Hilde,

  Ik ben de papa van Juultje. Je herinnert je haar nog wel van het kamp in het Netepaleis deze vakantie.
  Maandag ga ik aan de slag als interimleerkracht Vrije Tijd in het BuSO De Regenboog in Lier. Ik zal me toespitsen op muziek. Heb je zin om eens een dagje langs te komen?

  Met vriendelijke groeten,
  Wim Swinnen
  0475/472565

 • Dag Hilde ,

  Wat een super mooie locatie daar bij U , men komt helemaal tot rust ! Prachtig gedaan , heel smaakvol ,hier heeft men nood aan in deze nare tijden .Bedankt voor goede ontvangst ! We komen U zeker nog veel bezoeken , het is er prettig wandelen en vertoeven ! Super bedankt !

  Vriendelijke grietjes ,
  John en Oetje

  • Dankje John en Oetje voor jullie fijne reactie! Hopelijk kunnen spoedig weer volwassenen mee komen genieten van Het Netepaleis! Wij kijken uit naar Muzikale Natuurverwennerij in project “Cultuur in de Natuur” nu eerst al tijdens de Erfgoeddagen en hopelijk lang daarna! Breng dan gerust vrienden mee!
   Hilde

 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.